De nieuwe economie, dat zijn we zelf!

 

Vandaag was ik bij een masterclass over de ‘nieuwe economie’ van Marga Hoek. Marga is van de Groene Zaak, een netwerkorganisatie voor duurzame ondernemers. Kern van haar betoog is dat een duurzame economie niet gekenmerkt wordt door meer productie, meer winst en meer geld. In zo’n ouderwetse economie leiden oorlogen en ongelukken bijvoorbeeld tot een grotere productie, terwijl verlies van gezondheid of natuur niet negatief op de balans komen. De nieuwe economie kent juist wel een balans tussen groei op sociaal en ecologisch gebied en een groeiende welvaart.

Dat klinkt logisch, maar hoe doe je dat?  Daar heeft Marga een boek over volgeschreven, maar in het kort komt het erop neer dat je bij ieder idee of project nadenkt over de waarde die je kunt creëren voor de samenleving en de omgeving, en over de economische waarde die daaruit voortvloeit.

In de zaal zaten verschillende ondernemers, ambtenaren en wetenschappers, en die houden van concrete voorbeelden. Bijvoorbeeld van een eigenaar van een snackbar, die de duurzaamste cafetaria van Nederland runt. Hij vertelde over zijn ambitie om steeds meer verantwoorde producten in de vitrines te leggen, en de moeite die hij zich troost om bij leveranciers en klanten voor elkaar te krijgen dat een biologisch kroketje net zo gewoon gevonden wordt als een ouderwetse snack. Tegelijk merkte hij dat zijn cafetaria steeds bekender werd door de lekkere en verantwoorde producten, zodat hij het steeds drukker krijgt.

Zijn bedrijf levert dus meer geld op, doordat hij werkt aan gezondere en duurzamere producten. Op dat moment viel bij mij het kwartje: dit is de nieuwe economie! En de Energy Challenges is net zo’n project. We werken hard om scholieren te ontketenen om slimmer met energie en water om te gaan, besparen energie op school en besparen daardoor op de kosten van het schoolgebouw. De Energy Challenges, dat is de nieuwe economie. En de deelnemende scholen zijn daarin pioniers en koplopers. Wie wil daar nu niet aan meedoen?

 

Deze column werd eerder gepubliceerd in de nieuwsbrief van de Energy Challenges Fryslân. Hier kun je je daarvoor inschrijven.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter