Een verse #piano050 voor de stationshal. Wie doet mee?

Foto via http://www.dichtbij.nl/groningen/regionaal-nieuws/artikel/3753307/filmpje-jongen-speelt-sterren-van-de-hemel-op-groningse-stationspiano.aspx

UPDATE 31 maart: Goed nieuws: de piano is terug op het Groningse Hoofdstation. De actie rond de #piano050 heeft veel stof doen opwaaien, en er is nu een resultaat. De piano is door de NS in eigen beheer op het perron gezet. Gelukkig waait een piano niet zomaar weg, zelfs niet met dit weer. De hal is dus definitief verboden terrein voor een openbare piano, in tegenstelling tot de andere grote stations in Nederland. Goed begin, of gemiste kans? Eigenlijk van beide: het is geweldig dat er weer pianomuziek klinkt op het mooie Hoofdstation. Persoonlijk denk ik dat de NS een nog betere beurt hadden gemaakt door de hartverwarmende reacties van alle betrokkenen in te zetten voor een mooie feelgood-actie. Ik zag de commercial die je daarover kunt maken al viral gaan, zoals de KLM dat zo slim doet, of zoals in dit clipje. Samen kom je verder immers.

Anyway, er komt een piano, en daar hebben jullie reacties zeker aan bijgedragen. Bijzonder is dat de actie in zeer korte tijd tot een super samenwerking met Piamore leidde. Deze kersverse Groningse stichting, die tot doel heeft mensen te verbinden door muziek, door piano’s neer te zetten op openbare plekken, scholen, bejaardentehuizen, etc. maakt nu een vliegende start. Zo heeft Piamore sinds de actie al twee piano’s gekregen, en komen mensen met suggesties voor goede pianoplekken. Graag blijven we dat ondersteunen! Dat kan door oude piano’s te doneren, locaties aan te bieden en een beetje geld helpt ook natuurlijk. We zullen de donateurs hiervoor persoonlijk benaderen, en zo bekijken of een vervolg mogelijk is. Jullie enthousiasme voor de #piano050 heeft laten zien dat muziek op mooie plekken in de stad door velen gewaardeerd wordt. Dank allen zover!

=========================

UPDATE 22 maart 10.00 uur: Fijn dat de #piano050 zoveel reuring veroorzaakt, het leeft blijkbaar. Zaterdag 21 maart weer een bericht in DvhN: ‘Initiatiefnemers werken stationspiano zelf tegen’, aldus de woordvoerder van NS. Laatste stand van zaken is dat we vrijdagmiddag een voorstel naar NS gestuurd hebben met de volgende strekking: natuurlijk vinden we het jammer dat een piano in de hal lastig ligt. En de mooie piano die we hebben klaarstaan, en waarvoor meer dan 35 mensen een donatie hebben toegezegd is niet bedoeld voor op het perron. Wat we voorstellen is om die piano te voorzien van een slot en een demper, zodat de overlast wordt beperkt, en dan een aantal weken of maanden samen met NS te bekijken hoe het gaat. We zijn benieuwd!

En voor op het perron staat er bij Piamore al een piano klaar die iets minder mooi en kostbaar is. Die kan morgen al geleverd worden. Wordt vervolgd.

=============================

UPDATE 19 maart 20.00 uur: Het ging zo snel: zondagmiddag 1500 uur ontstond het idee om een piano te crowdfunden, zodat de lege stationshal weer met muziek gevuld kon worden. In de avond ging de oproep viral, en maandagochtend hadden we genoeg geld voor een goedkoop tweedehandsje. Maandagmiddag hadden we een samenwerking met Piamore en de beschikking over een degelijk instrument, en dinsdag hadden we meer dan €800 binnen en alle lokale media gehaald. Alleen de NS moesten nog even akkoord gaan.

De NS laten weten het ook een goed idee te vinden, maar de piano buiten, op het perron, te willen neerzetten. Onder regie van de stationschef mag de piano dan af en toe ‘naar binnen gereden worden voor een door de NS georganiseerd concertje.’ De NS vragen ons geduld te hebben en af te wachten onder welke voorwaarden deze optie uitgewerkt kan worden. Ook leuk natuurlijk, maar dat was niet het idee van een openbare piano in de stationshal.

Hoe verder? De donateurs zullen we nu niet vragen hun bijdrage over te maken. Er komt immers geen piano in de hal, zoals de bedoeling was. Wel blijven we samen met Piamore kijken hoe het wel kan. Ook gaan we op zoek maar andere mooie plekken in de stad waar een piano neergezet kan worden. En misschien kan er toch een leuke oude piano tijdelijk op het perron staan. Als jullie enthousiast geworden zijn, en suggesties hebben, dan horen we die graag, en ook Piamore kan jullie hulp goed gebruiken. Zodra we meer weten, komen we bij jullie terug!

 

============

UPDATE 17 maart 22.00 uur: Alle donaties bij elkaar opgeteld hebben we nu €450,- €698,- €718 €858 bij elkaar gecrowdfund. Geweldig! Mooi om te zien wat er in zo’n korte tijd door een grote groep mensen voor elkaar gebokst wordt. Waar staan we nu? Wat gaat er met dit geld gebeuren?

Zo het nu lijkt, kunnen we misschien vrijdag al een piano in gebruik nemen in de stationshal. Wat een prachtig resultaat! We hadden ons ten doel gesteld minimaal €450 op te halen, voor een eenvoudige tweedehands piano van Marktplaats. Dit doel is gisteren al bereikt. Tegelijk werden Chris Garrit en ik (ook weer via social media) in contact gebracht met Joëlle Doll. Zij heeft een paar dagen geleden de stichting Piamore opgericht die tot doel heeft in Groningen op openbare plekken piano’s neer te zetten. Die piano’s komen overal vandaan: zolders, schuren, overbodig geworden, boedels, etc. Ook Joëlle was begonnen met een actie om een piano terug te zetten in de hal van het Hoofdstation. Een piano had ze al, maar nog geen toestemming van de NS, en vervoer, stemmen en onderhoud kost ook nog een lieve duit.

We hebben vandaag de krachten gebundeld en dat heeft geleid tot een geweldig resultaat:

1. We krijgen via de stichting de beschikking over een echt goede piano, die de barre omstandigheden van de stationshal goed kan verdragen

2. De piano wordt professioneel nagekeken, gestemd en vervoerd

3. De gecrowdfunde bijdrage van is daarmee een tegemoetkoming voor de kosten die Piamore hiervoor moet maken (en die zijn meer dan de bijdrage tot nu toe)

4. Het grootste probleem leek de toestemming van de NS te zijn: overleg hierover liep al lange tijd zonder resultaat. Door alle publiciteit en enthousiasme volgend uit ons spontane initiatief  sinds afgelopen zondag (check dit, dit en dit) is de NS anders naar het idee gaan kijken en lijkt het erop dat het allemaal door kan gaan

Zodra duidelijk is dat de NS echt akkoord gaat, zetten we de feestelijke ingebruikname in gang. Vele muzikanten zullen de piano gepast inwijden, de donateurs krijgen een eervolle vermelding op de piano, en de stationshal wordt weer een huiskamer waar we stadjers en bezoekers elke dag welkom heten in onze mooie stad!

Op dat moment zal ik ook alle donateurs vragen hun toezegging gestand te doen en de bijdrage over te maken. Wij zorgen voor de rest. Wellicht deze week nog. Ondertussen loopt de actie door en bieden nog steeds mensen hun hulp en donaties aan. Die zijn nog steeds van harte welkom!

====================

UPDATE 16 maart 8.00 uur: we hebben nu €393,- opgehaald, sinds zondagmiddag 15.00 uur. We raken blijkbaar een gevoelige snaar. We denken een redelijke piano te kunnen kopen voor rond €400, en moeten wat kosten maken voor vervoer en stemmen. Daarnaast kijkt iemand op dit moment of  zijn oude piano het nog doet en of hij deze gratis beschikbaar zou willen stellen.

================

Het loopt als een trein, met die #piano050, geweldig! Er stond een mooie piano in de hal van het Hoofdstation in Groningen. Die is nu naar Leeuwarden. Daar gunnen wij hen ook een vrolijke noot bij aankomst of vertrek. Niet voor niets Culturele Hoofdstad immers. Maar in Groningen kunnen we ook niet zonder muziek. Tijd voor een nieuw exemplaar dus. Een tweedehandsje is gauw gevonden en met een paar tientjes zijn we er al. We zijn al ver over de helft! Doe je mee? Meld je op mijn twitteraccount (@hotzki), en ik noteer de donaties. Ik check nog even bij wie we moeten zijn om de verse piano in de hal te mogen zetten. Als we ongeveer €450 hebben, kom ik bij je terug met het verzoek je bijdrage aan me over te maken. Chris Garrit en ik regelen de rest. Als de piano feestelijk in gebruik genomen wordt, zorgen we voor een mooie lijst met de namen van de donateurs.

De piano moet ook vervoerd en gestemd worden natuurlijk. Alle hulp is welkom Heb je nog tips of wil je helpen? Check m’n contactpagina voor de gegevens.

 

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter