Energie in Duitsland: een wereld van verschil

We zijn met vakantie in de Achterhoek. Prachtig coulissenlandschap, gevarieerd, lommerrijk, en de onversneden sfeer van Dik Trom. Dat de tijd desondanks niet stilgestaan heeft blijkt uit de hippe leaseauto’s naast de chique verbouwde boerderijtjes en de uitstekende 3G-internetontvangst overal.

Al wandelend en fietsend steek je zomaar de landsgrens over naar onze Duitse buren. Op het eerste gezicht gaat dat ongemerkt. Geen grenswacht, paspoort en prikkeldraad meer, maar hier en daar een vriendelijk tweetalig bordje dat laat zien dat deze regio min of meer per ongeluk verdeeld is over twee verschillende Europese staten.

Maar een nadere blik laat al snel zien dat er een wezenlijk verschil is. Het landschap wordt in Duitsland overal aangevuld met windmolens, en geen dak is meer zonder zonnecellen. Niet die twee lullige paneeltjes om het douchewater wat bij te warmen, maar een heel dak vol om fluks terug te leveren aan het nationale elektriciteitsnet. Dat komt natuurlijk door de stevige regelingen die ondernemers en particulieren in Duitsland al jaren verleiden flink te investeren in duurzame energie.

Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar ik vind de windmolens geen afbreuk doen aan de landschappelijke kwaliteit. Het laat eerder zien dat deze prachtige regio ons zomaar 100 jaar terug in de tijd laat kijken, maar ook met beide benen stevig in de 21e eeuw staat. Het straalt een bewustzijn uit dat idealen en visie verbindt een daadkracht. Gewoon neerzetten. En dan ben je op weg naar een slimmere energievoorziening. In Duitsland wordt per dag meer duurzame energieopwekking gerealiseerd dan in Nederland in een heel jaar.
Het landschap vormt zich naar de ontwikkeling die onze samenleving doormaakt en weerspiegelt de stand van handelen. Wind- en zonne-energie vragen ruimte en bepalen het beeld. Ze zullen van grote invloed zijn op de ontwikkeling van het landschap, zoals iedere vorm van energiewinning. Net als eerder de petgaten, kolenmijnen, schoorstenen en hoogspanningsmasten. De kunst is die ontwikkeling zelfbewust en met gevoel te geleiden. Soms is de spanning tussen bestaande waarden en de nieuwe wereld te groot, maar meestal levert een doordachte inpassing een spannend en fris beeld op.

Tags: , ,

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter