Energy Challenges: techniekpact in uitvoering

Het is voorjaar, en de Energy Challenges zitten volop in de fase dat de teams van de deelnemende scholen in de weer zijn met hun eigen acties om energie te besparen en campagne te voeren. Alle voorbereidingen in het afgelopen jaar, vergaderingen, beleidsstukken en voortgangsrapportages vallen in het niet bij het geweldige enthousiasme dat de scholieren aan de dag leggen. Natuurlijk is het van belang dat de energiemonitoring werkt, dat we verbruikscijfers van meerdere jaren weten op te sporen, dat de projectpartners leren van de ervaringen van de gebruikers van een schoolgebouw, maar het allerbelangrijkste zijn de scholieren zelf. Zij gaan zelf aan de slag, raken enthousiast, worden creatief en competitief, en komen met de mooiste ideeën op de proppen.

Dat is in mijn ogen de essentie van de Energy Challenges. En van (techniek)onderwijs in het algemeen: zelf doen, lol hebben en beleven hoe stoer het is als je zelf oplossingen verzint en direct de resultaten ervan zien en kunt laten zien aan je vrienden, je ouders en de buurt. Uiteraard bieden we via onze projectpartners lespakketten en excursies, en sommige scholen maken daar graag gebruik van. De docenten en schoolbestuurders die ik spreek zijn toch vooral enthousiast over het eigenaarschap van de scholieren: ze regelen het zelf wel. Organiseren zelf hun events, en zorgen dat experts hen vertellen wat ze willen weten, ongeacht leeftijd of niveau.

Vanochtend hoorde ik minister Henk Kamp op de radio. Hij vertelde dat Nederland kansen mist doordat te weinig jongens en meiden een vak kiezen waarmee ze een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. En dat deze kids een kans missen op een geweldige baan en carrière in een bloeiende sector. Hoe maken we het hen aantrekkelijk om in deze sector aan de slag te gaan? Ik ben ervan overtuigd dat de Energy Challenges een grote bijdrage kunnen leveren aan de drijfveren van de scholieren zelf om een vak te kiezen waar zij  én de Nederlandse economie wijzer van worden.

http://techniekpact.nl/

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter